Type and press Enter.

Jednoduchý rýchly chlebík

Moja starenka by sa asi za hlavu chytala, ale bohužiaľ, doba sa zmenila a na kváskový chlieb má nie každý čas a dostatočné skúsenosti. Ja kváskový chlebík pečiem, no z času na čas sa uchýlim k tomuto rýchlemu a skvelému receptu. U nás je tak obľúbený, že ho občas upečie aj niektorý z chlapov v mojej domácnosti.

Suroviny

500 g hladkej múky 00
300 ml teplej vody (max 35 °C)
10 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého droždia)
10 g soli
1 lyžička práškového cukru
3 lyžice mlieka (môžeme nahradiť vodou)

Postup

V mise zmiešaj múku, sušené kvasnice, soľ a cukor. Prilej teplú vodu (max. 35 °C ) a premiešaj.

Ak máš čerstvé kvasnice postup je nasledovný: do misy daj múku, sprav v nej jamku, do ktorej namrvíš kvasnice. Posyp troškou cukru, zalej trochou teplej vody a jemne vareškou premiešaj. Nechaj stáť, kým sa na kvásku nezačnú robiť trhlinky. Pridaj soľ a pokračuj rovnako ako pri ceste so sušenými kvasnicami. 

Vyklop zmes na dosku a rukami vypracuj hladké cesto, ktoré sa nelepí ani na ruky ani na dosku. 

Ulož cesto ho späť do misy, posyp troškou múky, prikry čistou utierkou a nechaj v teple vykysnúť 20 minút. 

Opäť cesto vyber na dosku a poriadne ho rukami vypracuj, povytláčaj z neho všetky bublinky.

Vytvaruj pekný bochníček, polož na plech s papierom na pečenie, posyp troškou múky a prikry utierkou (ja používam keramický pekáč na chlieb a chlebík nechávam kysnúť v tejto “kupole”). Nechaj kysnúť 45 minút. Rúru predhrej na 240 °C.

Chlebík pred pečením potri mliekom a nakroj, aby sa nepopraskal. Peč cca 30 minút, kým nebude kôrka zlatistá. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *