Vždy sa po nich len tak zapráši. Asi nie je žiaden iný recept, ktorý by som častejšie posielala tým, ktorí lupáčiky ochutnali a chceli ich vyskúšať. A vždy s dlhým vysvetľovaním postupu. Ďakujem Katke, ktorá ma inšpirovala k tomu, že na môj blog pribudla nová časť o pečení a varení, kde postupne zverejním moje najobľúbenejšie recepty zo Slovenskej aj Talianskej kuchyne. Začínam symbolicky, kysnutým cestom.
Viem, že mnohé kuchárky ho považujú za náročné, zdĺhavé… Ja som s ním vyrástla, odmalička sme mame v kuchyni pomáhali, vždy primerane k veku. Neskôr to tak bolo i v rodinnej pekárni. Mama nám každý raz podrobne vysvetľovala proces kysnutia. Áno, bolo to otravné, no teraz na to s láskou spomínam vždy keď robím každý z tých malých, no dôležitých úkonov… A tak, aj keď teraz píšem recept veľmi podrobne, obyvkle nepoužívam ani váhu ani odmerku, už to mám v oku a v rukách. Sladké či slané pečivo miesnim niekoľkokrát týždenne. Na konci receptu nájdeš aj návod, ako si pripraviť cesto večer, nechať ho vykysnúť v chladničke a ráno začať čerstvým voňavým pečivom. Ak by ti čokoľvek v recepte nebolo jasné, píš mi!
Suroviny
500 g hladkej múky
20 g (½ polovica kocky) kvasníc
300 ml mlieka
125 g masla
100 g cukru
1 vajce
1 lyžička soli
mak na posypanie
Postup
Múku preosej do misy a v strede vareškou urob jamku. Do nej namrv pol balenia kvasníc, obvykle má 42 g, takže použiješ na jednu dávku 21 gramov. Kvasnice posyp trošku cukru, stačí pol malej lyžičky.
Do malého hrnca nalej mlieko, pridaj na plátky nakrájané maslo a cukor. Pomaly zohrej a premiešaj aby sa maslo aj cukor rozpustili. Teplota má byť tak akurát, mlieko má byť teplé, nie horúce, ani studené, keď skúsiš prstom, musí ťa hriať. Príliš teplé by kvasnice zničilo úplne (mám to overené :P), so studeným ti bude cesto kysnúť pomaly.
Trošku tejto teplej zmesi nalej na kvasnice a vareškou jemne premiešaj. Ak ti do toho padne trošku múky, nevadí. Počkaj 5-10 minút, uvidíš, ako kvasnice začnú pracovať. Keď sa na kvásku začnú robiť malé puklinky, môžeš cesto zamiešať.
Na okraj, nie do kvasníc, prisyp vrchovatú malú lyžičku soli, vylej všetko mlieko a pridaj žĺtok. Cesto poriadne vymies až je misa čistá a z cesta je krásna guľa. Jemne posyp múkou a misu prikry utierkou.
Počkaj, kým cesto zdvojnásobí objem, môže to trvať hodinu a viac, ale vždy záleží na viacerých veciach, na tom aké kvasnice si použil, aká bola teplota mlieka, na druhu múky aj na teplote v miestnosti. Vykysnuté cesto vyber na dosku a rukami ho premies, aby sa povytláčalo čo najviac bubliniek.
Potom ho rozvaľkaj na kruh v priemere asi 45 centimetrov a rozkroj na 12 rovnakých trojuholníkov. Najprv ho rozdeľ na 4 časti, potom každú z nich na 3 rovnaké diely.
Poznámka: Ak chcem upiecť mini verziu, rozdelím najprv cesto na 2 rovnaké časti a potom každú na 12 dielov. Deťom do školy robievam tieto mini-lupáčiky tak, že po rozvaľkaní ešte cesto potriem trochu rozpusteného masla a posypem troškou mletej škorice a zarolujem.
Každý trojuholník ešte trochu rozvaľkaj a smerom od širšieho konca napevno zaroluj a jemne ohni do tvaru lupáčika. Lupáčiky ulož na plech, zmestia sa všetky naraz. Zakry ich utierkou a nechaj kysnúť približne 25 minút. Opäť platí, na čase až tak nezáleží, uvidíš že trošku nafúkli, čo znamená že proces kysnutia je naštartovaný a lupáčiky sú pripravené na pečenie. Kým kysnú, predhrej rúru na 190 stupňov.
V malej miske vidličkou vyšľahaj bielok a lupáčiky ním poriadne ponatieraj. Rovnomerne ich posyp makom a šup s nimi do rúry. Pečú sa asi 15-20 minút pri teplote 190 stupňov, ak ti rúra pečie nerovnomerne, môžeš ich počas pečenia otočiť, ale až na posledných päť minút, aby sa nenarušil proces kysnutia.
Podávaj podľa chuti, s maslom, medom, džemom, nutellou.. Alebo len tak, s mielkom, kakaom kávou alebo čajom.
Kysnutie v chladničke
Keď chcem mať lupáčiky čerstvo upečené na raňajky, použijem takýto trik. Večer si zamiesim cesto, presne podľa popisu vyššie. Jediné čo zmením je, že pridám o trošku mlieka viac, aby cesto bolo redšie, namiesto 300 dám 350 ml. A vykysnúť ho dám do chladničky. Ráno ho potom poriadne vymiesim rukami aby sa rozohrialo a ďalej už postupujem podľa obvyklého postupu. Pozor dám i pri kysnutí pred pečením, a do rúry ich vkladám až keď som si istá, že proces kysnutia je obnovený. Tá vôňa čerstvo upečených lupáčikov zaručene zobudí aj najzarytejších spachtošov.
Sladká bodka
Lupáčiky u nás obvykle miznú rovnako rýchlo a záhadne ako ľudia v Trhline, no ak sa niekedy stane, že mi nejaké lupáčiky ostanú na druhý deň, urobím z nich dokonalý dezert alebo vynikajúce raňajky. Nakrájam ich na kolieska, opečiem na masle do chrumkava, polejem vanilkovým krémom a ozdobím ovocím.
Foto: Molto Bello